dijous, 16 de gener del 2014

VISCA SANT ANTONI!



  A casa celebram Sant Antoni ja no pel significat religiós, sinó perquè forma part de la nostra cultura ja que és la festa més popular de Mallorca. 

  És el resultat de la cristianització d'antigues cerimònies i cultes primitius dedicats a divinitats paganes protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals. Sant Antoni és el protector de la pagesia mallorquina; és el protector dels conreus, del camp i també dels animals, especialment els domèstics que conviuen amb l’home (cans, moixos...), i del bestiar de peu rodó (cavalls,someres, ases, rucs, muls...). Igualment és el protector dels menascals, els ferrers, els porquers, els cansaladers, els cerers, els forners, els pastissers, els confiters, els traginers, els jugadors de cartes, els fossers i enterramorts. D’aquí vénen aquelles glosses tan famoses:


Sant Antoni ha vengut
amb un ase amb quatre cames,
amb un covo d’ensaïmades
i una botella de suc
Sant Antoni i el dimoni
jugaven a trenta-u;
el dimoni va fer trenta
i sant Antoni, trenta-u.

En els temps que estam vivint, de revolta social, és lògic i lícit que es surtin gloses punyents i de protesta, ben reivindicatives, en contra d'allò que es considera injust, com per exemple les següents:

Sant Antoni gloriós,
de Viana anomenat,
arreglau es desbarats
des president desastrós.

El dimoni se’n voldria
dur-se’n en Bauzá a l’infern.
Però ho prohibí s’altre dia
un decret llei des govern.

Ses carrosses i animals
els hem de dur a beneir,
tots de verd i engalanats
amb sos llaços que han prohibit.



Elements simbòlics de la festa:

Encesa de foguerons: forma part dels rituals primitius del culte al Sol. Els dimonis peguen bots, fan cabrioles per damunt el foc i ballen al seu voltant talment els xamans i bruixots primitius. El fogueró representa la victòria de la llum sobre les tenebres. Dia 17 de gener és molt proper al solstici d’hivern (22

de desembre). El foc simbolitza el “renaixement” del sol, element masculí que fertilitza la terra. Els nostres avanpassats estaven convençuts que agafar les cendres dels foguerons de Sant Antoni i escampar-les pels sementers afavoria les collites. Es considera el Foc com a fill del Sol que va arribar a la Terra a
través del llamp. El nostre calendari és eminentment solar si bé incorpora també el còmput dels antics calendaris lunars, pel que fa a les setmanes i als mesos. Els foguerons (presents a les revetles de sant Antoni i de sant Joan), les rodes de foc, les danses i balls en rotlle són símbol de la força del sol. 


 Es podrien explicar moltes coses més, però aturarem aquí. Recordau que demà els nins han d'anar vestits de vermell, de negre o de negre i vermell i han de dur per berenar pa amb sobrassada.

 Està molt bé que comencin tan petits a conèixer el que és la nostra cultura, d'aquesta manera la tendran ben arrelada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada